Fallusdier met een huisje
Fallusdieren zijn er in vele soorten en maten gevonden; er zijn tot nu toe circa 250 draagtekens gevonden waarop een fallusdier is afgebeeld. Het overgrote deel is gevonden in Nederland met als rijke vindplaatsen Zeeland en Den Bosch.
18 insignes met fallussen en vulva's zijn er in België gevonden, 25 in Parijs en 7 in Valenciennes. Van de bijna 2500 insignes die in Londen zijn gevonden, waren er slechts 4 met een fallusdier. De concentratie van dergelijke insignes in de Nederlanden is opvallend.
Dit unieke exemplaar is gevonden in Ieper. Het heeft een belletje. Fallusdieren dragen vaker een bel om de ne, zoals huisdieren hebben. Het geluid waarschuwt omstanders dat het beest eraan komt. Een bijzonderheid van dis insigne is het huisje op de rug van de fallus. Bovenop zit een vogel en op de hoeken een opgerichte fallus en een, naar het schijnt, een hangende fallus. De vogel duidt mogelijk op het Nederlandse woord 'vogelen' dat in de middeleeuwen, net als nu, verwijst naar het hebben van seksueel verkeer. De opgerichte en de hangende fallus wijzen mogelijk op het feit dat het kan verkeren: soms heb je goede dagen en dan weer wat mindere.
Waarom de grote fallus een huisje op de rug heeft, is niet duidelijk. Misschien is het een verwijzing naar olifanten die in de middeleeuwen vaak met een toren of een burcht op hun ruggen werden afgebeeld waarin zij mensen vervoeren. Indiase olifanten droegen vaak een constructie waarmee men reisde, oorlog voerde of op tijgerjacht ging.
Afbeelding: Collectie van Paul Callewaert (Kunera nr. 25316)