Berichten
Maria van Montserrat
In het eerste deel van de boekenreeks Heilig en Profaan (1993) was een insigne opgenomen dat aan Tongre-Notre-Dame werd toegeschreven. Vanwege voortschrijdend inzicht konden de samenstellers van Heilig en Profaan 4 deze identificatie rectificeren. Ht gaat namelijk om een insigne uit de pelgrimsplaats Montserrat.
Edmundus van Abingdon
De database Kunera bevat een bedevaartinsigne waarvan onduidelijk is welke heilige erop is afgebeeld. De tekst erop is dusdanig verbasterd dat het nauwelijks nog om een leesbare tekst gaat. Toch geeft het insigne wel enkele aanwijzingen voor een mogelijke identificatie van de afgebeelde heilige. Het zou namelijk een beeltenis van de Engelse bisschop Edmundus van Canterbury kunnen zijn.
Petrus van Lézan
De database Kunera bevat veel insignes met een voorstelling van de apostel Petrus. Van twee zeer vergelijkbare insignes was de herkomst niet bekend. Op basis van twee anderen, gevonden in Avignon en Arles, kunnen nu ook de eerste twee worden toegeschreven aan de bedevaartplaats Lézan in het Franse departement Gard (arr. Alès).
Susanna van Rome in Bretagne
Deze mal toont een vrouwelijke heilige met een boek. Onder haar staat een Franse tekst. Eerder is deze gelezen als SAINTE DUCANNE en daarom werd de vrouw geïdentificeerd als hertogin Anne van Bretagne. Deze identificatie lijkt echter onwaarschijnlijk daar de hertogin nooit heilig is verklaard of überhaupt aanspraak heeft gemaakt op een zalig- of heiligverklaring.
Vlucht naar Egypte
De prachtige collectie insignes van het nationaal museum in Praag zit al geruime tijd in de database Kunera. In 2012 werden de insignes immers gepubliceerd in een prachtige catalogus 'Jungfrauen, Engel, Fallustiere'. Dat wil niet zeggen dat er niet af en toe toch een nieuwe identificatie kan worden gedaan. Of een suggestie daarvoor. Een insigne met een mannenfiguur die in de catalogus is omschreven als "Jäger?" stelt waarschijnlijk Jozef voor.
900 nieuwe insignes en ampullen
Kunera heeft in maart een update gehad. Dat betekent dat er in de online applicatie circa 900 nieuwe insignes en ampullen te vinden zijn. Bovendien zijn beschrijvingen toegevoegd van 90 bedevaartplaatsen.
Medieval Ritual Landscape
Kunera neemt deel aan het internationale onderzoeksproject ‘The Medieval Ritual Landscape: Archaeology, Material Culture and Lived Religion’. Het project is een samenwerking tussen de University of Reading en het British Museum. Het begint april van dit jaar en zal drie jaar duren.
Insignes als wereldgeschiedenis
Voor het boek 'Nog meer Wereldgeschiedenis van Nederland' schreef Hanneke van Asperen een bijdrage over 1382. In dit jaar vond de Mariacultus in 's-Hertogenbosch zijn aanvang. Daarmee kwam ook een productie van fascinerende insignes op gang.
Symposium op 29 september
Er is de mogelijkheid om aan te melden voor het symposium Kunera op 29 september!
Studiedag Kunera en insigne-onderzoek
Eindelijk kunnen we op donderdag 29 september 2022 de nieuwe Kunera-website officieel presenteren. De nieuwe applicatie is tevens aanleiding om nieuw insigne-onderzoek onder de aandacht te brengen.
Nieuwe insignes in Kunera
6.000 objecten uit het documentatiesysteem van Hendrik Jan van Beuningen zijn in Kunera verwerkt. Het materiaal staat online en is nu dus doorzoekbaar! 29 september a.s is er uitvoerig aandacht voor het monnikenwerk van Van Beuningen en de betekenis ervan voor Kunera.
Nieuwe publicatie - Geleefd geloof
Recent verscheen bij Walburg Pers een boek over middeleeuws Frisia, een regio die de huidige provincies Groningen en Friesland omvat. Jos Koldeweij schreef hiervoor een hoofdstuk over pelgrimstekens en bedevaartampullen.
Nieuw boek over insignes: Medieval Badges
De recente publicatie 'Medieval Badges: Their Wearers and Their Worlds' introduceert insignes in al hun verschijningsvormen en toepassingen. Het rijk geïllustreerde boek met meer dan 115 kleur en zwart-wit afbeeldingen heeft een interdisciplinaire aanpak.
Silver Saints - nieuwe publicatie
Het nieuw boek 'Silver Saints' gaat over insignes in middeleeuwse handschriften. In de publicatie onderzoekt Hanneke van Asperen zowel insignes die door boekeigenaars werden ingenaaid als trompe-l'oeil margedecoraties. Hierin schilderden verluchters insignes alsof ze op de pagina liggen.
Een nieuwe Kunera-website
Het team van Kunera is trots dat zij u een vernieuwde website kan presenteren. We hopen dat u als Kuneragebruiker met de nieuwe website nog makkelijker de gewenste zoekresultaten zult vinden. Of dat nu is voor onderzoek, voor determinatie of uit nieuwsgierigheid.
- Volgende →
1 van 2