Silver Saints - nieuwe publicatie
Het nieuw boek 'Silver Saints' gaat over insignes in middeleeuwse handschriften. In de publicatie onderzoekt Hanneke van Asperen zowel insignes die door boekeigenaars werden ingenaaid als trompe-l'oeil margedecoraties. Hierin schilderden verluchters insignes alsof ze op de pagina liggen.
Laatmiddeleeuwse boeken bewaren een schat aan religieuze souvenirs, onder andere kleine metalen insignes. Gelovigen naaiden ze aan het perkament van hun gekoesterde religieuze boeken. Dit gebruik was het uitgangspunt voor verluchters om insignes af te beelden alsof ze zijn ingenaaid.
Middeleeuwse boeken worden vaak bewonderd om hun esthetische kwaliteiten, maar ze vervulden ook een praktisch nut. Het waren immers instrumenten om het fysieke en mentale welzijn van hun eigenaars te bewerkstelligen. Ingenaaide insignes illustreren hoe eigenaars hun boeken gebruikten, aan welke teksten ze de voorkeur gaven, maar ook wie die eigenaars waren en waarom ze insignes verzamelden.
Afgebeelde insignes daarentegen verschijnen alleen in extreem luxe boeken. De geschilderde motieven dragen bij aan de kennis van metalen insignes die slechts in minieme aantallen zijn overgeleverd. Meer dan de originelen hebben de afgebeelde insignes een deocratieve en structurerende rol.
In haar boek Silver Saints: Prayers and Badges in Late Medieval Manuscripts (Brepols) bespreekt Hanneke van Asperen het religieuze leven van leken in de late middeleeuwen en de betekenis van insignes in boeken, zowel van de geschilderde motieven in luxueuze handschriften als de talrijke sporen van originele insignes.