Insigne van Hilgendal
Ook als er een insigne met een leesbaar opschrift wordt gevonden is het niet altijd mogelijk om de herkomstplaats te achterhalen.
Dit intrigerende insigne is afkomstig uit een pelgrimsplaats met de naam Hilgendal. Een naam die te vertalen is als Heiligendal of Heiligenthal. Onder een gotische arcade zijn twee figuren afgebeeld: links een mannelijke heilige met een lang ongeïdentificeerd voorwerp en rechts Maria met Kind op haar rechterarm. In haar linkerhand heeft ze een leliescepter. Dat is nog net te zien aan het begin van de scepter in haar hand en een fragment van de lelie boven aan de arcade.
In Lüenburg (D) is een landgoed dat Heiligenthal heet. Op het landgoed is door Anna von Möller een kapel gesticht in 1568. Dat is te laat voor dit insigne want het wordt 1350-1450 gedateerd. Lünebrug heeft ooit een premonstratenzer klooster gehad dat Heiligenthal heette. Het werd in 1313/1314 gesticht door ridder Lippold von Doren in het dorp Kirchgellersen. Het werd Santa Vallis (Heilige Dal) genoemd. De naam veranderde later in Hilgendale (Heiligenthal). Het heilige dal bleek erg moerassig en onveilig door lokale oorlogen. In 1382 werd het klooster verhuisd naar een droge en veilige plek binnen de muren van de stad Lüneburg. Na de Reformatie is het klooster in 1530 opgeheven. Dit klooster heeft de juiste naam maar er is echter niets bekend van een pelgrimage naar dit klooster. Als een kerk of een klooster in de stad Lüneburg een miraculeus Mariabeeld én ook nog een wonderdadig beeld van mannelijke heilige bezat en daarmee pelgrims aantrokken, dan was daar in de archieven of geschiedschrijving vast wel iets van overgeleverd. Voorlopig blijft de herkomstplaats van dit insigne een mysterie.
Afbeelding: Collectie Bureau Monumenten & Archeologie Amsterdam, ROK1-7 (Kunera nr. 04720)